Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Λαζάνια με λαχανικά και μπεσαμέλ (μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου)

Θα χρειαστούμε:


1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
4 κουτ. Σούπας κορν φλάουρ
1 κουτ. Σούπας βούτυρο
2 αυγά χτυπημένα
από 250 g δύο είδη τυριών που προτιμάτε (π.χ. 250 g παρμεζάνα και 250 g κεφαλογραβιέρα)
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο
8-10 λαζάνια
Διάφορα λαχανικά της προτίμησής σας κομμένα σε κύβους (π.χ. 3 μελιτζάνες φλάσκες, 3 κολοκύθια, 1 κόκκινη πιπεριά… ή ό,τι άλλο έχει το ψυγείο)

Εκτέλεση


Ρίχνουμε το γάλα μέσα σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Εντωμεταξύ, βάζουμε και το βούτυρο. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι το μίγμα να πήξει. Όταν ξεκινήσει να κοχλάζει, αρχίζει και να πήζει. Όταν πήξει καλά, ρίχνουμε και τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο. Όταν γίνει ομοιόμορφο το μίγμα, ρίχνουμε και τη μισή παρμεζάνα και τη μισή κεφαλογραβιέρα (τριμμένες).
Η κρέμα τυριού μας είναι έτοιμη.
Εντωμεταξύ, έχουμε κόψει τα λαχανικά μας σε κύβους. Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε ελαφρά σε μεγάλο τηγάνι, ίσα να μαραθούν (γύρω στα 10 λεπτά). Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, και λίγα από τα τυριά.
Παίρνουμε ένα πυρέξ και απλώνουμε κάτω μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ. Συνεχίζουμε προσθέτοντας μια στρώση λαζάνια, μια στρώση λαχανικά και πάλι από την αρχή. Τελικά, καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ και ρίχνουμε μπόλικο τυράκι από πάνω.
Ψήνουμε σε φούρνο στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει και το τυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: