Κυριακή 29 Μαΐου 2011

To μπρόκολο παίζει κρυφτό με τη μπεσαμέλ...


Mπρόκολο ωγκρατέν
Θα χρειαστούμε:
Ένα μεγάλο μπρόκολο
Για την εύκολη μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα
4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 αυγό χτυπημένο (προαιρετικά)
Λίγο μοσχοκάρυδο
400 γραμμάρια ό,τι τριμμένο κίτρινο τυρί σας αρέσει
Έξτρα τριμμένο τυράκι για πασπάλισμα

Εκτέλεση


Σε νερό που βράζει, ρίχνουμε το μπρόκολο κομμένο στη μέση και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κοτσάνι του. (Το τσεκάρουμε αν τρυπιέται με πηρούνι).
Ετοιμάζουμε την εύκολη μπεσαμέλ: Ρίχνουμε το γάλα μέσα σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Εντωμεταξύ, βάζουμε και το βούτυρο. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι το μίγμα να πήξει. Όταν ξεκινήσει να κοχλάζει, αρχίζει και να πήζει. Όταν πήξει καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Όταν γίνει ομοιόμορφο το μίγμα, ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί μας. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ μετρίου μεγέθους. Ρίχνουμε το μπρόκολο και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια για να απλωθεί παντού στο πυρέξ. Πασπαλίζουμε το μπρόκολο με λίγο τριμμμένο τυράκι. Από πάνω, ρίχνουμε τη μπεσαμέλ. Με ένα κουτάλι απλώνουμε παντού το μίγμα της μπεσαμέλ, ώστε να κάλύψει καλά το μπρόκολο. Πασπαλίζουμε τη μπεσαμέλ με τριμμένο τυράκι. Κόβουμε μικρά μικρά κομματάκια βούτυρο (σαν το νύχι μας) και τα τοποθετούμε πάνω στη μπεσαμέλ διάσπαρτα.
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς γύρω στα 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: