Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Burger με μπιφτέκι από όσπρια

Θα χρειαστούμε (για 6 μεγάλα μπιφτέκια):
200 γρ. ρεβύθια ψιλά
80 γρ. φακές ψιλές
1  κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 αυγά
4 κουτ.  σούπας φρυγανιά
Λίγο ξερό δυόσμο
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ψωμάκια για χάμπουργκερ
Ντομάτα, φύλλα μαρουλιού, μαγιονέζα, κέτσαπ

Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε μουλιάσει σε αρκετό νερό τα ρεβύθια για να μαλακώσουν. Σε δυο κατσαρόλες βάζουμε μπόλικο νερό και βάζουμε στη μία τα ρεβύθια και στην άλλη τις φακές. Βράζουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Εντωμεταξύ, σε μικρό τηγανάκι σωτάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο το κρεμμύδι.
Σουρώνουμε τα ρεβύθια μαζί με τις φακές και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στο μπλέντερ. Πολτοποιούμε το μίγμα. Βάζουμε τα όσπρια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα αυγά, τη φρυγανιά, το δυόσμο και το αλατοπίπερο. Πλάθουμε καλά με τα χέρια και όταν έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα, το κλείνουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για κανένα μισάωρο στο ψυγείο για να σφίξει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πλάθουμε μεγάλα πλακουτσά μπιφτέκια (το μέγεθος να ταιριάζει στο ψωμάκι για χάμπουργκερ).Τοποθετούμε τα μπιφτέκια σε ένα ελαφρά λαδωμένο πυρέξ και τα περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στην πάνω θέση γύρω στα 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια στα ψωμάκια και προσθέτουμε όποιο άλλο υλικό μας αρέσει (εγώ έβαλα μια ροδέλα τομάτα, ένα φύλλο μαρούλι, λίγη μαγιονέζα και ελάχιστο κέτσαπ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: