Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Λαζάνια με μελιτζάνες και τυριά στο φούρνο

Θα χρειαστούμε (για 6 μερίδες):
800 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
700 γρ. σάλτσα ντομάτας (βλ. οδηγίες  παρακάτω)
1 πακέτο λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο
Δυο φλιτζάνια τριμμένα τυριά της αρεσκείας σας (συνιστώ μοτσαρέλα, γραβιέρα, παρμεζάνα)
Ελαιόλαδο
Προαιρετικά, σάλτσα μπεσαμέλ *


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε λεπτές φέτες. Εγώ αγοράζω μελιτζάνες από τα βιολογικά, και ποτέ δεν τις έχω αλατίσει και αφήσει να ξεπικρίσουν. Τις μαγειρεύω κατευθείαν και είναι πεντανόστιμες. Τις αλείφουμε και από τις δυο μεριές με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
Εντωμεταξύ σε μια κατσαρολίτσα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: ρίχνουμε 700 γρ. χυμό ντομάτας, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο αποξηραμένο βασιλικό, 1 σκελίδα λιωμένο σκόρδο και ένα κουταλάκι κοφτό του γλυκού ζάχαρη. Τη βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
Σε ένα ορθογώνιο μέτριου μεγέθους πυρέξ βάζουμε μερικές κουταλιές από την κόκκινη σάλτσα και την απλώνουμε καλά να πάει σε όλον το πάτο του. Από πάνω τοποθετούμε μια στρώση λαζάνια. Αν υπάρχουν κενά, κόβουμε με τα χέρια μας τα λαζάνια και τα καλύπτουμε. Συνεχίζουμε βάζοντας μια στρώση από τις μελιτζάνες. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία: σάλτσα-λαζάνια-μελιτζάνες-τυρί.
Σε αυτή τη φάση μπορούμε απλά να καλύψουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί (μοτσαρέλα κατά προτίμηση) και να ψήσουμε το φαγητό μας στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το τυρί.

*Αν επιθυμείτε να γίνει το φαγητό σας πιο πλούσιο, μπορείτε αντί για τη μοτσαρέλα να καλύψετε το φαγητό με μια εύκολη μπεσαμέλ που γίνεται στο πι και φι.
Θα χρειαστείτε:
1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
4 κουτ. Σούπας κορν φλάουρ
1 κουτ. Σούπας βούτυρο
1 αυγό χτυπημένο
αλάτι
μοσχοκάρυδο
Οδηγίες:
Ρίχνουμε το γάλα μέσα σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Εντωμεταξύ, βάζουμε και το βούτυρο. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι το μίγμα να πήξει. Όταν ξεκινήσει να κοχλάζει, αρχίζει και να πήζει. Όταν πήξει καλά, ρίχνουμε και το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο. Όταν γίνει ομοιόμορφο το μίγμα, αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί.
Καλύπτουμε το φαγητό με τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με λίγο τυράκι και ψήνουμε το φαγητό μας στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το τυρί.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραιότατη συνταγή και σχετικά εύκολη.
Θα την δοκιμάσουμε άμεσα.
Και εις άλλες εμπνεύσεις με υγεία!!

Ελένη, μαμά Βασιλάκη

amalo είπε...

Ευχαριστώ Ελένη, μαμά Βασιλάκη! Και φυσικά μπορείτε να γευθείτε τη συνταγή αυτή κατευθείαν από τα χεράκια μου! x

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Να πω Καλές γιορτές, καλή χρονιά και ..πολλά φαγητά!